Leeuwarder nieuws

PvdA: problemen met camera's in binnenstad, slechte verlichting Ruiterskwartier e.o.

PvdA: problemen met camera's in binnenstad, slechte verlichting Ruiterskwartier e.o.

LEEUWARDEN, 27 september 2012 – Tijdens een werkbezoek van de PvdA-fractie en Tweede Kamerlid Lutz Jacobi is gebleken dat de camera's in de Leeuwarder binnenstad niet goed werken. Door technische problemen vallen beelden weg. Ook is op sommige plaatsen op Ruiterskwartier en aanpalende stegen onvoldoende openbare verlichting. Dat hindert de politie in haar werk. De PvdA-fractie stelt vragen.


– tekst PvdA Leeuwarden

Camera’s in Leeuwarder binnenstad functioneren onvoldoende

Er zijn grote problemen met de camera’s in het uitgaanscentrum van Leeuwarden, zo bleek tijdens een werkbezoek van de PvdA-fractie en Tweede Kamerlid Lutz Jacobi aan de politie Friesland.

1. Met grote regelmaat vallen verschillende camera's helemaal uit. Dat betekent soms dat op een aantal locaties, waar regelmatig overlast is, geen beelden kunnen worden gemaakt.
2. De camera's leveren vaak geen kleurenbeelden, zoals ze eigenlijk zouden moeten doen, maar zwart-witbeelden.
3. Sommige camera’s hangen op plekken waar de openbare verlichting onvoldoende functioneert. Daardoor zijn de beelden vaak onbruikbaar.

De PvdA-fractie is van mening dat de camera’s een belangrijke functie hebben. Ze bevorderen het veiligheidsgevoel van stappers en politie en helpen bij de opsporing van vechtersbazen. De gemeente Leeuwarden heeft bovendien middelen beschikbaar gesteld voor het cameratoezicht. Dat de boel nu niet of onvolledig werkt, is voor ons onacceptabel, zeker gezien de duur van de problemen.

Daarom stelt de PvdA-fractie de volgende vragen aan het College van Burgemeester en Wethouders:

1.Is het College op de hoogte van het feit dat de camera’s uit de Leeuwarder binnenstad vaak zwart-witbeelden opleveren in plaats van de gewenste kleurenbeelden?
2.Is het College op de hoogte van het feit dat er op een aantal plekken in de Leeuwarder binnenstad onvoldoende straatverlichting is om goede camerabeelden te maken?
3.Is het College met de PvdA-fractie van mening dat de camera’s bijdragen aan het veiligheidsgevoel van burgers en politie en dat deze behoren te werken?
4.Welke actie heeft het College tot op heden ondernomen om de problemen op te lossen?
5.Welke actie gaat het College ondernemen om de problemen op te lossen?

Sjoerd Feitsma, Eline de Koning
Namens PvdA-fractie Leeuwarden


Onvoldoende openbare verlichting nieuwe Ruiterskwartier en stegen
Het Ruiterskwartier en de nieuwe stegen tussen deze straat en Wilhelminaplein zijn onvoldoende aangelicht. Dit bleek tijdens een nachtelijk werkbezoek van de PvdA-fractie en Tweede Kamerlid Lutz Jacobi aan de Leeuwarder politie. De politie gaf aan dat er onlangs een vechtpartij was geweest in de nieuwe straat, waarbij personen vanwege de slechte verlichting nauwelijks van elkaar waren te onderscheiden. Dit bemoeilijkte de politie bij de uitvoering van haar taken.

De PvdA-fractie is van mening dat alle straten in en rond het Leeuwarder uitgaanscentrum goed verlicht dienen te zijn, zodat de politie naar behoren haar werk kan verrichten. Goede verlichting draagt bovendien bij aan het veiligheidsgevoel van stappers in de Leeuwarder binnenstad.

Daarom stelt de PvdA de volgende vragen aan het College van Burgemeester en Wethouders:

1.Is het College op de hoogte van het feit dat delen van het nieuwe Ruiterskwartier en de nieuwe stegen tussen deze straat en het Wilhelminaplein bijna in duister gehuld zijn?
2.Zo ja, sinds wanneer en welke actie heeft het College sindsdien ondernomen om het probleem op te lossen?
3.Is het College met de PvdA-fractie van mening dat de openbare verlichting in de binnenstad zo moet zijn ingericht, dat deze bijdraagt aan het veiligheidsgevoel van burger en politie?
4.Welke actie gaat het College ondernemen om te zorgen dat het nieuwe deel van het Ruiterkwartier en de stegen tussen deze straat en Wilhelminaplein goed worden aangelicht?

Eline de Koning
Namens de PvdA-fractie Leeuwarden

27-9-2012 23:16 1 reacties

Reacties (1)

De gemeente leeuwarden slaat helemaal door met hun bezuinigings drift , aan de ene kant wordt het geld met sloten tegelijk in het water gegooit aan nutteloze veranderingen van wegen die alleen maar files creeren in de binnenstad , en aan de andere kant proberen ze te besparen met minder straat verlichting wat de boel alleen maar onveiliger maakt op sommige plekken zie je als het regent gewoon niks ,je ziet wandelaars en fietsers over het hoofd het is gewoon gevaarlijk ,bijna alle aanvoerwegen naar en van leeuwarden zijn onverlicht als je met pech komt te staan savonds is het gewoon russische roulette , het vreemde is de aanvoerwegen en op en afritten zijn onverlicht of te weinig verlicht maar de parkeerplaatsen oa bij het mcl en de parkeerplaats bij de hoge school zijn savonds en snachts oververlicht terwijl daar savonds niemand maar dan ook niemand komt ! het is schandalig !
En wat denkt u van de industrieterreinen overal branden daar overtollige lantaarnpalen en waarvoor ? er komt savonds en snachts geen kop !
nee de gemeente leeuwarden speelt met de levens van zijn burgers want het is wel 100% zeker dat er slachtoffers gaan vallen door deze slechte verlichting !!

Geplaatst door a.xander op 9-11-2017 20:00
Meld als ongepast

Reactie plaatsen

Met het plaatsen van deze reactie gaat u akkoord met de voorwaarden

Overig Leeuwarder nieuws

Meer Leeuwarder nieuws